Pages

Monday, January 20, 2014

Kiirkleit tütrele / Turbo dress for my daughter

Teate seda olukorda kui laps tuleb hilistel öötundidel ja teatab, et tal tuli just meelde, et homme hommikuks on _VAJA_ kooli kaasa võtta kaheksat eri sorti paela , viiskümmend nööpi, pakk A3 suurust punast pappi ja põdraluust peaga kruvikeeraja? Loomulikult on igal lapsevanemal need sekundiga ******-st välja tõmmata!
 Täpselt sama seis oli meil kodus, kui ma nädal enne (seekord õnneks siiski nädal, mitte 10 tundi) lapse kooli jõulupidu kohusetundlikult tütre tumesinist sametkleiti kontrollisin, et oleks korras ja puhas pittu minekuks. Äkitse teatas tütar, et ahsoo tegelikult õpetaja ütles ( ta ütles seda muidugi kuu aega tagasi!!!), et laululapsed peavad valges olema. ¤%#"/%!!!
Mis siis ühel vaesel emal muud üle jääb kui tuleb kududa kiiresti üks palmikutega valge kleit.
Olgu siinkohal öeldud, et kaheksaastase kleidi ägeduse mõõdupuuks on "keerutamine". Selgituseks - kleit on seda ägedam, mida paremini see keerutab. Seega mingi põlvini ulatuva soolikaga ära mine ennast üldse lolliks tegema. Niisiis see tähendab, et alates vöökohast tuleb hakata kasvatama nii, et nahk märg. Lõpuks on ratas juba piisavalt lai, et olla laudlina.
Õnneks oli kodustes lõngavarudes täpselt õige kogus täiesti õiget lõnga. Tavaliselt sellist olukorda ei ole. Vaatamata sellele, et mul on kodus lõngavarusid piisavalt, et kududa üle pool Ida-Euroopast, siis mingi kindla projekti tarbeks tuleb ALATI minna eraldi lõnga ostma. Ma ei teagi milline karmavõlg mul nüüd tasutud oli, aga seekord ma sellest olukorrast pääsesin ning mu kodused varud vähenesid umbes 0,000008 % võrra.
Lõnga ostsin kunagi ammu soodsalt Lianni lõngapoest. Nimi on Parka, pooleks villa, pooleks sünteetikat. Paar aastat tagasi olen samast lõngast kudunud tütrele ka kampsuni, seega tean kuidas ta käitub ja vastu peab. Täitsa enamvähem.
 
 
 
Muster ja lõige on kõik hetkeinspiratsioon. Tegin endale kunagi ühe beezi kampsuni selliste passes laienevate palmikutega ja jätkasin siin seda ideed lisades mumme. Ma ei saa mummudeta.
 
 
Kõik sai tehtud ringiratast. Ringvarraste ja sukavarrastega. Ikka ülevalt alla. Ei ühtegi õmblust. Nr.4 varrastega on ikka lust kududa kui tavaliselt valmib udupeen niit millimeeter-millimeetri haaval pitsiks. Peale seda nr.4 varrastega paksu villast kududa on sama tunne kui kirjutada A4 täis teksti ja  kasutada selleks fondisuurust 72.
Seega kiiresti läheb.
 
Materjal langeb ka päris kenasti ja üsna ihusõbralik ka teine. Ta pole küll nii pehme nagu kassikõhuga võrreldav alpaka-siid aga nahka marraskile ka just ei kraabi. Tütrele tuleb aeg-ajalt isegi meelde tuletada, et ta ikka voodri alla paneks.
 
 
Ja mis peamine - keerutab!
 
 
Tütar jäi rahule. Käis jõulupeol ja nõudis hiljemgi seda selga.
 
 
 
 
 
 
Vaibast tuleb juttu järgmine kord.
 
Kleidi juurde sobib ka suur pärlmuttersõrmus.
 
 
* * *
You probably know the situation when your kid tells you they need stuff for school for the very next mornint that would take at least a week for you to collect! And they usually say it the very last minute, the very last evening at midnight.
I faced the same very situation before my daughter´s Christmas party. I was cleaning and ironing her dark blue velvet dress that was waiting to be worn at the party when she stated that singing girls needed to be in white. Thanks goodness she announced it a week earlier not a day, eventhough she had the information for about a month.
So I was left to knit quickly a new dress. Thankfully I had suitable white yarn at home. Called Parka and 50-50 of wool and synthetic. Pretty nice material. Suitable for dress. Not as soft as alpaca-silk but totally allright to wear against bare skin.
My daughter is content. Especially because it twirls. Small girl´s mothers know what it means.
 
The pattern is 100% my own. Knitted from top to bottom. Circular needles, therefore no seams.
Cables and nupps.
 
Next time I will tell about the carpet seen on the pictures.
 
 
 
 
 
 
 

4 comments:

  1. Küll mõnel lapsel ikka veab! Kleit oleks muidugi väärt printsessirolli suurel laval!

    ReplyDelete
  2. Miskipärast arvasin, et pitskleit on jälle tulemas... Juba nii harjunud Sinu puhul. Aga selline lõige on väga praktiline - saab tulevikus tuunikana kasutada.
    Ja kust sa nii head valgust tuppa võlusid? Ilusad fotod!

    ReplyDelete
  3. Imekena kleit! Mulle meeldib väga selle pikkus. Ei ole liiga lühike (nagu sageli lastele tehakse), samas ei jäta ka muljet, et kleit on suur, kuigi jätab sellegipoolest kasvamiseks ka ruumi.

    ReplyDelete